torstai 5. joulukuuta 2013

Kauppamies

Jasperhan on tunnetusti todella vieraanvarainen, kiltti, rauhallinen sekä tyytyväinen ja on myös aina käyttäytynyt nätisti vierailuilla & toisten ihmisten läheisyydessä. Vieläkin Jasper vain möllöttelee ja tarkkailee rauhallisena pitkän aikaa ''uutta'' ympäristöä tai ''uusia'' naamoja. 

Kotona ei kyllä pysytä sekuntiakaan paikoillaan ja koko ajan on edes vähän yritettävä pahantekoon. 24/7 noustaan ylös eikä metri x metri alueella pysytä yleensä edes sitä puolta minuuttia kerralla.
Muualla sitten onkin ihan eri ääni kellossa, yksikin lelu saattaa kiinnostaa ja viedä Jasperin huomion jopa kauaksi aikaa. Loppua kohden Jasper kyllä aina vähän ''villiintyy''. Heittomerkeissä siksi koska ei tosta meidän poitsusta saa villiä kuin korkeintaan illansuussa pimeillä tunneilla kolmin mamman ja yliväsymyksen kanssa. :-D


Kauppakäyttäytyminenkin on ihan uskomatonta. Jasper on AINA, poikkeuksetta, käyttäytynyt kaupassa todella nätisti sekä rauhallisesti. Kertaakaan ei ole tullut kiukkua tai itkua, vaikka mies olisi kuinka ollut väsyksissä tai mitä vain.

Vaikka ei Jasper ole kyllä mitenkään erityisen paljon kaupassa kulkenut mukana, ehkä päinvastoin- Jasper on tainnut olla paljon vähemmän kaupoilla mukana kuin ''normaalisti'' muut lapset. Kyllähän me käydään kaupassa viikottain monta kertaa, ja korostan sanaa monta kertaa. Mutta aina on ollut niin helppoa saada hoitaja. Silloin kun Sami teki reissuhommia niin äiti tai äiti ja isä kävivät pari kertaa viikossa, että sain käytyä rauhassa kaupassa. 

Sen jälkeen se onkin ollut suurimmaksi osaksi niin, että joko Sami on käynyt yksin tai Sami on katsonut Jasperia ja mä olen käynyt yksin. Mutta nytkin kun olen jo näin pitkällä raskaana enkä viitsi itse sataakiloa kauppatavaraa kantaa, käydään usein kolmestaan kaupassa (Sami ei osaa yksin käydessä tuoda kaikkia ''oikeita'' juttuja...).
Siis tietenkin Jasper on pitkin elämäänsä käynyt kaupassa, mutta ei niin pakollisesti joka viikko etc.


 Ihan ''turvakaukalo'' ajoista asti, eli kun Jasper on ollut omassa turvakaukalossa rattaissa tai kaupan kärryjen kaukalossa, on mies aikalailla vain nukkunut tai tyytyväisenä ollut silmät melkein kiinni. Vaikka Jasper olisi juuri herännyt monen tunnin päikkäreiltä, kauppaan mentäessä herra tuntuu aina olevan jotenkin autuaassa tilassa, aina niin rauhallisena ja unisena.
 Sen vuoksi Jasper ''kulkikin'' pitkään kaupassa kärryjen kaukaloissa, vaikka autossa olikin jo turvaistuin käytössä. Itsekin mietin, että ei Jasper jaksaisi/osaisi pitää kärryistä kiinni niin väsyneessä ja rauhallisessa tilassa, joten kaukaloa käytettiin hyödyksi niin kauan kuin mahdollista. 
Mutta osaahan Jasper hienosti istua jo kärryissä, ja siinäkin on todella kiltisti sekä rauhallisesti- siitä huolimatta, että istuu kyydissä niin melkein nukahtaa siihenkin.


Jasper ei siis ikinä tee kaupassa kirjaimellisesti muuta kuin möllöttelee, tarkkailee, hymyilee, kattelee & on nukahtamaisillaan. Joskus saattaa jopa jutella tai vähän naureskella, vou. ;-)
Eilenkin kaupassa ollessa Sami otti Jasperin syliin ja Jasper alkoi päästelemään sen ''nukahtamisääniä'' ja raukka melkein nukkui siinäkin. :') Vaikka olikin justiin ennen kauppaanmenoa herännyt päikkäreiltä!

Jasper 10päivää <3


Mua on monesti ''peloteltu'' kahdesta asiasta.
 Toisesta kuulin Jasperin ollessa pieni; ''Se alkaa pelkäämään kauppoja yms., jos et ota sitä aina kauppaan mukaan'' jne. 
No eipä pelkää tai mitään muutakaan.

Ja toisesta nyt: ''Kyllä siitäkin tulee vielä kunnon kauppatinttailija ja kiukuttelija. Odota vaan'' jne.
Siis täh? Mitä sitten vaikka tulisikin, kai mä saan olla ilonen, että se vielä 10 kuukauden ikään mennessäkään ei ole kertaakaan itkenyt, tinttaillut, huutanut, raivonnut tms. kaupassa. Kertaakaan ole edes tutti lentänyt lattialle (vaikka ei käytetäkkään tuttihihnoja).
Ja eihän sitä voi tietää, koska Jasper on muutenkin niin rauhallinen/kiltti/tyytyväinen/hienovarainen luonteeltaan, että jos sen luonne ei tuosta muutu niin mistä sitäkään voi tietää? Tuskin kaikki lapset ovat kovia kauppatinttailijoita? Ja mun mielestä sekään tekisi Jasperista mitenkään ''huonompaa'', niin en tajua. Kaikki lapset on erilaisia, mutta ei mikään tuollainen määritä lapsen paremmuutta. Mutta kai mä saan nauttia & olla iloinen siitä, että mulla on noin rauhallinen kauppamies? :-D


 Millaisia teidän alle 1-vuotiaat ovat olleet kaupassa? Onko kaikki alle 1-vuotiaat rauhallisuuden perikuvia kaupoissa? Ihan mielenkiinnosta kysyn, kun en ole itse kuullut kuin parin vauvelin kauppakäyttäytymisestä ja en tiedä siis yhtää onko Jasperin käytös enemmän sääntö vai poikkeus! :-)

<3: meeri

11 kommenttia:

  1. Sylvester on kaupoilla aina rauhallinen :D vaikka kotona tosta ei saa tekemälläkään :D me voidaan olla shoppailemassa monta tuntia ni se vaan istua nököttää vaunuissaan tyytyväisenä :D paitsi tietty välillä pakko päästää kävelee mut muuten on niin tyytyväinen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehe. :) Ehkä sekin on sitten vaan niin kiinnostunut ympäristöstään jne. :)!

      Poista
  2. Meijän neiti oli 1-vuotiaana paljon kaupoissa mukana pyörimässä ja viihtyi tosi hyvin ja rauhallisesti..oli ihana kun tytön kanssa oli niin helppo kulkea ja mennä melkein minnevaan. Kiukuttelut kauppareissulla tuli oikeastaan vasta uhman mukana joskus 3-vuotiaana. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noniin! :) Eli tämä voi olla ihan ''pysyvääkin'', eiköhä ne kuulu siihen uhmailuun ;)

      Poista
  3. Meillä myös on oltu aina nätisti kaupoilla, tykätään katsella ympärilleen tai sitten nukutaan.. Varmaan sitten muuttuu, kun aletaan ymmärtämään enempi lelujen ja namihyllyjen päälle.. Eikös kaikki lapset joskus saa niitä "mä tahdon" raivareita :D Saas nähdä miten meillä sitten!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kyllä! Mäki uskon, että kaikki saa edes joskus niitä ''muttaku mä tahon'', mutta toivottavasti ei nyt mitenkään liiallista tai haittaavaa siitäkään tulis missään vaiheessa! :D Mutta tosiaan, saa nähdä kuinka täälläkin käy ;D

      Poista
  4. Kevin on kulkenut kutakuinkin aina kaupassa mukana, mä en jaksa yksin käydä ja miestä ei voi yksin laksea ;D eikä olla jaksettu kauppareissun takia hoitajia hankkia, joten mukana on aina ollut. Vauvana aina nukkui siinä kaukalossa tyytyväisenä, kasvaessa alkoi enempi tarkkailla ympäristöä. Nykyään istuu joko kärrissä tai rattaissa ja haluaa pitää jotain ostosta, esim. kurkkua kädessä, höpöttelee, naureskelee, vilkuttelee ohi kulkijoille, mutta IKINÄ ei ole itkenyt, suuttunut, harmistunut kaupassa. Toinen hauska on se, että hää ei oo IKINÄ tehnyt tarpeitaan kauppareissun aikana, vaikka hänest näkee et hätä on kova, niin kotiin on odotettava, kotiovesta kun päästää niin alkaa haisemaan :D
    Enkä tosiaan siis usko, että tuo alkais koskaan pahemmin raivoomaan kaupassa... Ehkä sitten joskus kun osaa jo puhua, juosta, vaatia, saattaa tietty tulla niitä ´´mut äiti kun MÄ HALUUUUNNN!!!!`` -raivareita, niitä odotellessa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei siis mekään mitenkään olla hommaamalla hommattu ketään hoitajia, mutta tosiaan silloin kun olin viikot yksin niin pyysin joko äitiä tänne kattomaan Jasperia tai menin jasperin kanssa vaikka vaunuilla tai autolla ja äiti tuli hetkeks kattomaan siihen kaupan pihaan sitä (kun on siinä kaupan naapurissa töissä).. :D Ei vaan yksin jaksanut kaikkea tehä.. :')
      Mä uskon, että meilläkin käy vähän kuin teilläkin! :) Nytkin joskus annan jonkun ''turvallisen'' jutun esim. jonkun vessapaperipaketin Jasperille leikittäväks jos tuntuu että ei oikein jaksais odotella. :)
      Ja haha!! Ei oo Jasperkaan ikinä asioinu kaupassa- se on muutenkin niiin tarkka siitä että missä ja millasessa asennos tulee kakkoset housuun jne ;d
      Jep, mekin ootellaan niitä.. :-D Tietenkin kaikille joskus tulee, mutta ihanaa kun tekin ootte kuitenkin päässy jo noin pitkälle helpon kautta, niin meilläkin on toivoa. ;)

      Poista
  5. Topi on rauhallinen kaupassa. TOKI jos on paskat vaipassa tai huutava nälkä niin kihertää itkua. Mutta niinhän me ei pyritä menemään kauppaan ikinä :)

    Topi on iloinen, rauhallinen ja mukavaa kauppaseuraa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei tietenkään, mutta minkäs sille voi jos niin joskus käy. :)

      Topi vaikuttaa muutenkin niin iloselta ja rauhalliselta veijarilta. <3

      Poista

Kiitos kommentista! ❤