perjantai 31. tammikuuta 2014

Raskaushepatoosi (+Äitiyspolikäynti)

'' Raskaushepatoosilla eli hepatogestoosilla eli raskauskolestaasilla tarkoitetaan raskaushäiriötä, jossa iho alkaa kutista ja maksaentsyymien ja/tai sappihappojen pitoisuus veressä alkaa suurentua. Raskaushepatoosi todetaan noin 1 %:lla raskaana olevista naisista. Maksahäiriö puhkeaa yleensä 30. raskausviikon jälkeen, eikä sen syytä tunneta. Jostakin syystä raskaushormonit aiheuttavat maksan ylikuormittumista. ''

'' Synnytyksen jälkeen kutina ja muut oireet häviävät nopeasti. Raskaushepatoosi uusiutuu joka toisella äidillä seuraavan raskauden aikana, mutta se ei aiheuta pysyviä maksavaurioita. Raskaushepatoosin sairastaneilla naisilla esiintyy myöhemin jonkin verran enemmän sappikivitautia ja mahdollisesti muita maksasairauksia. ''

'' Koska raskaushepatoosiin liittyy pieni sikiön kuoleman vaara (riski <1 %), äiti voidaan ottaa synnytyssairaalaan seurantaan, silloin seurataan sikiön vointia sykekäyrällä ja kaikututkimuksilla. Tarvittaessa synnytys käynnistetään 1–2 viikkoa ennen laskettua aikaa, varsinkin jos sappihappojen pitoisuus on korkea. Synnytyksen jälkeen kutina ja muut oireet häviävät nopeasti.''

Lähde: Terveyskirjasto 


Eli eilen oltiin äitiyspoliklinikalla monta tuntia, ja siihen lopulta sitten päädyttiin, että mulla on raskaushepatoosi. Mulla esiintyy myös raskausmyrkytyksen oireita (proteiinia pissassa, suurta turvotusta, ylävatsakipuja..) , että niitäkin aiotaan kyllä seurailla. 

Ensiksi olin hetken käyrällä, eli vauvan sydänääntä tarkkailtiin, ja se oli hyvää. Muutenkin vauvalla näytti kaikki olevan hyvin ja just niin kuin pitääkin. Vauva oli oikeinpäin ja painoarviokin saatiin: 2300g. Mä jotenkin ''pelkäsin'', että se olisi ollut jo ainakin päälle kolme kiloa, ja toisaalta olin huojentunut, mutta toisaalta tuntui taas siltä, että ''noin pikkuruinen'' (niin ja onhan arviot kuitenkin aina arvioita vain). Pitää toivoa, että vauveli jaksaa vielä pari viikkoa hengailla masussa ehtiäkseen kasvaa vielä. Mutta onhan nytkin jo viikot niin hyvällä mallilla & painoakin suhteellisen paljon, että varmasti kaikki menisi hyvin, vaikka synnytys käynnistyisi jo huomenna.. Mutta toivottavasti nyt ei kuitenkaan ihan vielä!

Sain myös lääkityksen, jonka pitäisi normalisoida maksa-arvoja sekä sappihappoarvoja. Näin ei välttämättä kuitenkaan käy, ja sitten voi ainakin olla, että synnytys käynnistetään. Mutta kuulemma se usein on näissä tapauksissa niin, että vauvelit itse päättävät syntyä hiukan etuajassa, joten suuri todennäköisyys siis on kyllä, että saan rauhassa odotella luonnollista käynnistymistä. Ainakaan ei luultavasti päästetä yli lasketun ajan raskautta, auttoivat lääkkeet tai eivät.

Multa myös kysyttiin, että haluanko kutinaan lääkettä, mutta en kyllä ainakaan vielä sitä tahtonut- en koe, että mun kutina olisi ollut vielä niin pahaa, että haluaisin siihen lääkettä. Voi kyllä olla, että jo ensi viikolla aion sitä vaatia, nimittäin tuntuu siltä kuin lennosta olisi eilen kaikki kutinat pahentuneet.. 

Tosiaan, sain ensi viikolle parikin uutta aikaa; labraan & äitiyspolille. Eli kontrollikäyntejä ainakin on siis luvassa sinne synnytykseen saakka.. 

Lisäksi mun pitäisi tehdä vauvan liikeseurantaa joka ilta, mutta eilen en jaksanut hakea paperia ja vauva liikkui tunnin aikana ainakin sen 100kertaa.. Joten aloittelen sitä duunia vaikka tänään sitten, mutta vielä ei ainakaan siis ole ollut siitä syytä huolestua.



Kävi muuten hauska sattuma, että hoitaja, joka piti meistä ''huolta'' käynnin aikana, oli samainen kätilö joka auttoi Jasperin maailmaan!! Hän kyllä tunnisti meidät, mutta hävettää myöntää, etten mä muistanut häntä laisinkaan (eikä kyllä Sami varsinkaan, mutta mä sentäs oon ollut lääketokkurassa ja hormonihuuruissa.. :D).. Paitsi kyllä mä sitten jo aloin jotakin muistamaankin. Käytiin Jasperin synnytystä läpi & juteltiin myös vähän mun synnytyspelosta.. (Ja yöllä valvoin 4h saamatta unta, ja mietin synnytyskertomusta- ja ajattelin sen kirjoitella nyt viikonloppuna!!)
 Ja senpä vuoksi oltiinkin viimeisiä ihmisiä jotka lähtivät polilta pois, suuntanaan labra, joka oli jo kiinni ja en vieläkään tiedä mitä mun pitää tehdä noiden lähetteiden kanssa? Pitää kysyä neuvolatädiltä tänään, kun hänelle pitää kuitenkin pian soitella. 

Ei kai sitten muuta ihmeellistä näillä näkymin, fiilikset on vielä vähän sekavat. Toisaalta on todella helpottunut fiilis, mutta toisaalta taas ärsyttää jo etukäteen, kuinka haastavaa ja rankkaa on hypätä vielä kuukausi jossakin Seinäjoella.. Mutta hyvähän se vain on, että pitävät kunnolla huolta- enkä mä siitä valitakaan. Mutta, aika näyttää! Tällä hetkellä itsellä ainakin on kiitollinen olo, että ei kuitenkaan sen pahempaa löytynyt. 

Nähtiin sairaalassa myös mun ihana isoveli, joka on tuore pikkutytön iskä. :3 <3

Ps. Kiitos kaikille ihanille kommentoijille edellisiin postauksiin: niin tsempeistä kuin kokemuksista, vastaan kyllä kaikkiin kommentteihin ajatusten kanssa heti kun ehdin! 


Pps. TÄNÄÄN 30päivää laskettuun !! <3

<3: meeri

9 kommenttia:

  1. Kiva kuulla että kaikki on hyvin! :) Täällä eletään jännityksessä mukana! :) Tsemppiä!

    VastaaPoista
  2. Sulla on jo hyvät viikot ettei oo huolia siittä sitten :) Itellä esikoinen synty rv. 31+3. Toivottavasti kaikki menee hyvin ja kutina ynm. loppuu/ helpottuu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä❤️ ja ihana kuulla, että teillä on kaikki hyvin :)!
      Kiitos, ja onneksi toi kutina ei oo vielä ainakaa niin mahdotonta kuin ekassa raskaudessa vaikka sillon arvotkin oli paremmat :0

      Poista
  3. Mun maha sekä reidet rupes kutittaan aivan helvetin paljon ku olin 37 tai 38 viikolla raskaana.. ja koko ala maha oli ihan täynnä punaisia näppyjä.. siis hyi saamari mä sanon. Sit kun oli menny 40+5 viikkoo nii soitin synrille.et.eikö tätä synnytystä voi jo käynnistyä.. että mä en en oikeesti kestä sitä kutinaa.. sit sain.heti seuraavaan aamuun jo aikaa synrille.et.ne.olis käynnistäny synnytys.. mut se alkoi itestään si yöllä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi :/! Mulla tosiaan oli viime raskaudessa se että raavin päätä ku hullu! Vaikka ne sappiarvot oli siinä rajalla ja maksa-arvot oli ok.. Onneks nyt vielä ei kuitenkaa oo tullut mitään ylipahoja kutinoita, tai sellasia että pitäis itkeä niiden takia.. Toivottavasti ei tuukkaa!

      Mut sullahan meni tosihyvin sit lopulta, ettei tarttenu käynnistää :)❤️

      Poista
  4. Hienoa, että sait selvyyttä! Raskaushepatoosi on enemmän "vaarallinen" vauvalle vasta rv38 jälkeen ja tosiaan yleensä nämä vauvat sitten itsestäänkin syntyvät aiemmin. Raskausmyrkytys on vaarallisempi sulle itselle ja siten tietty vauvallekin, mutta hyvä että se mahdollisuus jää myös seurantaan. Toivotaan, että tilanne nyt pysyy ok:na ja vauva voi vielä masussa kasvaa - zemppiä :)

    Millä viikolla Jasper syntyi?

    VastaaPoista
  5. Nimenomaan! Kiitos paljon tsempeistä❤️❤️

    Jasper synty rv 39+3 :) ja mullaha muuten oli siinäkin raskaudessa noi arvot koholla, ne ei vaan uskonu mun pääkutinan olevan mitään, vaikka pari kuukautta siitä jankkasinkin ! Tulokset tuli sit päivää ennen kun synnytin kun olin käyny muutama päivä ennen lähes omatoimisesti tsekkauttamas ne arvot!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo noni, eli tämä syntyy varmasti vielä aiemmin ellei sitten käynnistetä :) - mun ystävällä on kolme lasta ja vasta viimeisessä raskaudessa tuli ilmi raskaushepatoosi, joka oli todennäköisesti ollut hänellä edellisissäkin raskauksissa. Edelliset vauvat olivat syntyneet etuajassa, mutta toisaalta olivat olleet isokokoisempia viikkoihin nähden. Että ihan, kun elimistö olisi kasvattanut vauvat "nopeasti" jotta voivat syntyä aiemmin äidin raskaushepatoosin vuoksi :)

      Poista

Kiitos kommentista! ❤