sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Jasperin uudet taidot




Jos Jasperin 9kk-päivänä pohdiskelin, että kehitystä ei ollut tapahtunut kuukaudessa oikein mitenkään erityisesti missään asioissa, niin nyt voin kyllä sanoa, että tässä vajaan parin viikon aikana on tapahtunut huimasti, sen kuukaudenkin edestä!! Tosi monissa asioissa vieläpä, niin päikkäreissä, ruokailuissa, istumisessa kuin motorisissakin taidoissa. (Taputtelu on nykyään muuten ihan parasta, varsinkin jos äiti laulaa tai syömisen päätteeksi). Keskityn kuitenkin tässä nyt kirjoittelemaan hiukan Jasperin tukea vasten seisoskelusta & kävelystä.


Juurikin samaisena tasan 9kuukausipäivän iltana Jasper kiipesin ensimmäistä kertaa itse sohvaa vasten seisoskelemaan, ja vieläpä tosi monta kertaa. Pyllähdys oli kyllä usein lopputuloksena. Seuraava päivä lähti ''varovasti'' liikkeelle, mutta päivänmittaan sohvalle nousemista taas tapahtui useaan kertaan.
Siitä onkin sitten harpittu huimasti eteenpäin! Nyt noustaankin jo seisomaan ihan kaikkea mahdollista vasten, ja yritys on kova nousta seisomaan jopa sellaisia asioita vasten mihin ei ole mahdollista.. Koko ajan olisi päästävä vain seisoskelemaan ja istuminen ja makaaminen on pyllystä. 


Mun elämä onkin hiukan hankaloitunut- siinä missä ennen uskalsin käydä edes pissalla Jasperin leikkiessä olkkarin lattialla niin nyt en uskalla tehdä sitäkään. Jasper on siis ihan oikeassa koko ajan kiipeilemässä kaikkea vasten, ja muutaman kerran pääkin on osunut kaatumisen seurauksena sen verran lujaa johonkin, että jopa ne kuuluisat ensimmäiset kuhmut ja jäljetkin on saatu jo aikaiseksi.. 
Jasper nousee jopa jalkoja ja seiniä vasten, saati sitten jokaista juttua vasten mistä saa edes jotenkin kiinni. 
Onneksi ''kaatumisessakin'' Jasper on kehittynyt koko ajan valtavasti, siinä missä ennen AINA ensin lyötiin pää (takaraivo) niin nyt normaalisti pyllähdetään pyllylle tai otetaan käsillä vastaan.


Polvilleen nousemista ei ollut tapahtunut tätä seisomista ennen juurikaan kuin kerran tai pari kertaa lelulaatikkoa vasten (tosi pitkällä aikavälillä), mutta nyt sekin on sitten tullut kuvioihin. Aika jännä juttu, että ensin tuli jalkapohjaseisonta ennen polvilleen nousemista? Tai en kyllä tiedä kuinka yleistä se on, mutta kuulostaa vain kovin hassulle. :-D
Polvillaan Jasper pysyy hienosti ilman käsiäkin, mutta seisominen on välillä vielä hiukan huterampaa (varsinkin jos pitää alkaa esmerkiksi tanssia samalla..). Monesti Jasper on päästänyt vahingossa irtikin tuesta seisoessaan. Ja välillä on hetken aikaa pysynytkin ilman tukea seisoma-asennossa hienosti!


Jopa ensimmäiset askeleet on otettu tukea vasten 9kk 1pvä ikäisenä, eli siis jo seuraavana päivänä seisomaan nousun oppimisesta. Tämän jälkeen niitä askeleitakin ollaan harjoiteltu reippain mielin suurella innolla. Ja kävelytuolistakin on yhtäkkiä tullut joku hittituote (mikä onkin positiviinen juttu ton kiipeilyn tulemisen jälkeen, niin saa tämänkin mamma joskus vaikkapa rauhassa pestä hampaat tai siivoilla Jasperin leikkiessä turvallisesti näköetäisyydellä kävelytuolissaan). Jasper kipittääkin koko ajan sen luokse ja nousee sitä vasten, ja on maailman onnellisin kun hänet nostaa sinne. Onhan kävelytuolilla osattu mennä jo kauan hienosti, mutta nyt minkään suhteen sillä kulkemisessa ei ole mitään ongelmaa. Kynnyksien yli päästään ja seiniin ei törmäillä, jos ei haluta.


 Hiukan näytetään näissä kuvissa surullisilta!? XD Varsinkin tässä.. :-D (ei kyllä oltu...)

Kamerakaan ei ole päässyt vielä kertaakaan ikuistamaan Jasperin harjoitteluita...... Ei vain ole kerinnyt/voinut kuvailla kunnolla toisen kaatuillessa vielä niinkin herkästi & tarvitseassaan (miten toi sana taipuu?!? en saa oikeasti nyt päähäni ja kieli menee solmuun kun yritän, oon yrittänyt jo vartin tota yhtä sanaa saada oikein..) äitin tukea vaikeaissa nousuissa ja askeleissa. Kännykällä kuitenkin olen tainnut ottaa muutaman kuvan, ja laittelen niitä vaikka tulevassa ihan omassa kännykkäkuvia -postauksessa myöhemmin.


Ps. Löysin muuten Jasperin suusta eilen kahdeksannenkin (8) hampaan syöttämisen ohella! Seuraava hammaskin (9) taisi jo olla tulossa, mutta ei kuitenkaan ollut vielä puhjennut. 


<3: meeri

9 kommenttia:

  1. Kuulostaaa ERITTÄIN tutulle! :) Meillä on kävelytuoli vain mun vanhempien luona, ja sitä ei tule tosiaan päivittäin Laurilla käytettyä. Lauri ei edelleenkään ole tajunnut kuinka sillä kuljetaan, niin harvoin siinä istuu. Mutta se on kumma, että se on juuri se kävelytuoli mitä vasten mennä seisomaan ja sitten kun siihen laittaa niin melkein kiipeää pois. :D Kävelytuoli/tai lelulaatikko toimii taaperokärryn korvikkeenakin hienosti kun sitä vasten työntelee menemään. Meillä kun ei vielä ole ehditty taaperokärryä hommata...

    Hui kun Jasperilla on hampaita jo suu täynnä! Meillä on neljä... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, joo Jasperkaan ei kyllä siinä ensin viihtyny oikeen! Ja sitten olikin varmaan muutama viikko niin että ei pidetty kertaakaan ja sitten ykskaks se osas mennä sillä täysiä :)!
      No joo sama homma, mutta Jasper tosiaan tykkään siinä kävelytuolissa ollakin (se tosin toissa päivänä tuli siitä pois yhtäkkiä naamallensa että sain melkeen sydärin...) ja meillä on sellanen lelulelutaaperkärry ja se menee ehkä hiukan liian lujaa vauhtia vaan vielä Jasperin taitoihin nähden :-D!

      Kyllä ne sieltä tulee vielä kaikki kerrallaan ;-D

      Poista
  2. Moi, minulla on sinulle haaste blogissani :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Oi kiva, kiitos! :) Teen heti kun vaan ehdin. :)

      Poista
  3. Mulla on sulle mun blogissa haaste http://mellamo-blogi.blogspot.fi/2013/11/haaste-ja-meidan-melkein-viikon.html :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentista! ❤